woensdag 3 juni 2015

Dag 4/28 Fierze

De ervaring deze ochtend op de ferryboot was zijn faam honderdvoudig waard! Ongelooflijk, buitenaards mooi. Met heel veel dank aan Mark en Lut, die ons op het bestaan van deze ferryboot wezen.
De stokoude boot was in elkaar geknutseld door de cabine van een autobus boven op een bestaande boot te lassen.
Het meer is in de jaren '70 ontstaan door de nauwe kloof waarin een rivier lag af te sluiten met een meer dan 100 m hoge stuwdam. We deden in prachtig weer 3.10 uur over een 40-tal bochtige kilometers. Hier en daar was het meer slechts enkele tientallen meters breed tussen verticale rotswanden, af en toe verbreedde het tot meer dan honderd meter. De omringende bergen torenden meer dan 1000 m boven het wateroppervlak uit.
De passagiers waren op ons en twee Nederlanders na allemaal locale mensen, die op de meest onwaarschijnlijke plekken aan land gingen met hun zakken, emmers met vis, dozen, bedden, matrassen, ... Soms zagen wij van op het water zelfs niet hoe ze van de oever hogerop konden weg geraken.
In Fierze zagen we na een paar kilometer fietsen de volgende hoge stuwdam stroomopwaarts op dezelfde rivier liggen. Daar begint een nieuw stuwmeer, dat tot de stad Kukes gaat, in vogelvlucht een 50-tal km. Omdat er een wegverbinding naar Kukes is over de bergen, die wel over een hoge col kronkelt en tegen de 100 km lang is, is er op dat meer geen ferryboot. Aan de patron van een café-restaurant, die jaren in Italië werkte en heel goed Italiaans spreekt, vroegen we of hij geen private boot naar Kukes voor ons tweeën kon regelen. Initieel was het antwoord van hem en de verenigde cafégasten negatief, maar na wat aandringen, getelefoneer en onderhandeling werden we het eens over een privé-vaart voor 80 € morgenvroeg om 7.30 u. We zijn razend benieuwd, want op dat traject zal weinig of geen scheepvaart zijn.

1 opmerking:

  1. Mooi te zien dat het zonneke schijnt en ge nog altijd dikke vriendjes zijt.

    BeantwoordenVerwijderen