maandag 8 juli 2019

Dag 10/56 Whittier

Na een paar dagen rond te fietsen op het wonderlijk mooie Kenai schiereiland zit ik nu in het haventje van Whittier te wachten tot de ferryboot om 23u45 uitvaart die mij naar Bellingham moet brengen.

Zowel in Seward als vanuit de trein terug naar Girdwood (die een zeer mooi tracé volgt) zag ik heel wat gletsjers van dichtbij. Het is angstwekkend aan welk tempo die aan het krimpen zijn.

In Seward fietste ik naar de voet van de Exit Glacier. De laatste paar kilometers stonden er langs de weg paaltjes met jaartallen, die aangaven tot waar de gletsjer in het betreffende jaar kwam. Onze kleinkinderen zullen de gletsjers misschien alleen nog maar kennen uit oude documentaires...

Het weer is er ook naar: al meer dan 2 weken lang geen regen, met temperaturen die flirten met de 30 °C, en dat in een periode van het jaar waarin het normaal koel is en elke dag regent. Ik las vandaag in de krant dat het winterijs nog nooit zo vroeg helemaal gesmolten is als dit jaar, en ook dat de biologen de massale sterfte van mosselen en zeehonden in de omgeving van de Beringzee aan het bestuderen zijn. Die zou te wijten zijn aan de opwarming van de zee, die de voedselketen grondig verstoort.
Ik heb eerder weinig foto's kunnen trekken omdat alles gehuld was in de rook van de bosbrand, die sinds zijn ontstaan door een blikseminslag op 5 juni al 80.000 hectares regenwoud in de as gelegd heeft.
Heel griezelig allemaal... Dat neemt niet weg dat ik erg genoten heb van het fietsen hier.
Op de boot heb ik na lang rondlopen een plek gevonden waar ik mijn matras kan leggen om hopelijk rustig te kunnen slapen. Op het zogenaamde solarium helemaal bovenaan, waar wie dat wil een tent mag zetten, hoor je heel sterk de daverende motoren van de boot, dus dat leek me geen goede plek. Bovendien voel je daar meer het schommelen van de boot. Na de eerste nacht van de 5 kan ik nog verhuizen als ik wil.
Aan boord is geen wifi. Misschien is dat niet slecht, want zo kan ik uitsluitend bezig zijn met kijken naar de omgeving. Waarschijnlijk krijg ik walvissen te zien, en ook orka's en zeehonden. 

1 opmerking: